Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι χρήμα και τι εκφραζει στην πραγματικοτητα


Το χρήμα είναι μια έννοια αυθαίρετη.

Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι της γης έχουν συμφωνήσει ότι τα χαρτονομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές μας.

Αν αύριο συμφωνήσουμε να αλλάξουμε τα χαρτονομίσματα, τότε τα πρώτα δεν θα έχουν καμία αξία. Άρα αξία έχει η έννοια που αντιπροσωπεύουν τα χαρτονομίσματα και όχι αυτό καθεαυτό το χαρτονόμισμα.

Αν αύριο συμφωνήσουν όλοι οι άνθρωποι ότι ο χρυσός δεν έχει αξία και δεν θέλει κανείς να τον αγοράσει, τότε η αξία του θα πέσει στο μηδέν.

Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου που έχουν αξία. Πράγματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.

Το νερό είναι ένα αγαθό που είχε, έχει και θα έχει αξία στη ζωή μας. Ο καθαρός αέρας επίσης. Ένα καλό γεύμα. Είναι πράγματα απαραίτητα για να ζήσουμε.

Η στέγη και η αγάπη είναι έννοιες που κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη και πάντα θα έχουν αξία για εμάς.

Άρα υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι πραγματικά χρήσιμα και πολύτιμα για εμάς και άλλα που τα κάναμε τεχνητά πολύτιμα, κατόπιν συμφωνίας των ανθρώπων.

Το χρήμα τι εκφράζει στην πραγματικότητα;

Εκφράζει χρόνο και ύλη. Κάτι που είναι πολύτιμο χρειάζεται χρόνο και υλικά για να γίνει. Για παράδειγμα ένα σπίτι. Άλλες φορές εκφράζει μόνο χρόνο. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουμε στο γιατρό, πληρώνουμε τον χρόνο που διέθεσε για να εξειδικευθεί και να φτάσει να γίνει επιστήμονας και την εργασία που κάνει.

Θα μπορούσε το χρήμα να είναι άυλο. Να είναι μόνο νούμερα σε υπολογιστές. Αυτή τη μορφή έχει και σήμερα, απλώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Το χρήμα γεννήθηκε για να γίνουν οι συναλλαγές των ατόμων και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Οι μορφές που έχει το χρήμα αλλάζουν συνεχώς. Στην αρχαιότητα χρυσά νομίσματα, στη συνέχεια δολάρια, στη συνέχεια ευρώ.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ..!!!