Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Εργαζόμενοι σε απόγνωση


Τα πάνω κάτω στα εργασιακά και την κοινωνία φέρνει το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό Συμβούλιο.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον στο έλεος των επιχειρήσεων με την πλήρη επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων (νέο καθεστώς με συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ του σωματείου της επιχείρησης και του εργοδότη) και είναι απροστάτευτοι μπροστά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων.
Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν μειωμένους μισθούς χωρίς πλαφόν για ένα συν ένα έτος. Ο μισθός ασφάλειας είναι πλέον τα 740 ευρώ. Από εκεί και πάνω όλα παίζονται!
Βέβαια, κατά την Κα Κατσέλη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πουν και «ευχαριστώ», επειδή «κατάφερε» να τους γλιτώσει από τις ατομικές συμβάσεις.
Οι μειώσεις μισθού αναμένεται να φτάσουν στο 35% για τον ιδιωτικό τομέα.
Οι μισθοί στις ΔΕΚΟ μειώνονται, θεσπίζεται πλαφόν 4.000 ευρώ για 12 μήνες, ενώ μειώνονται κατά 10% οι μισθοί πάνω από 1.800 ευρώ.
Μειώνονται κατά 10% οι μισθοί των εργαζομένων της ΑΤΕ για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ και ακυρώνονται οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ.
Οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται και οι επιτυχόντες θα προσληφθούν στο ΙΚΑ, για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του Ταμείου.
Στο εξής οι προσλήψεις θα γίνονται με μεγάλη δυσκολία και οι απολύσεις «για πλάκα». Μάλιστα ένας εργαζόμενος που εργάζεται ένα ως δύο χρόνια και απολύεται, τώρα παίρνει αποζημίωση ενός μήνα αντί για δύο.
Στην επίκληση της κρίσης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εργοδότες και επιχειρήσεις θα μπορούν κυριολεκτικά να αλωνίζουν, επεκτείνοντας τον χρόνο που οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από 6 σε 9 μήνες. Η δοκιμαστική περίοδος εργαζομένου επεκτείνεται έως και ένα χρόνο.
Από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων κατά 30% και ο ΦΠΑ από 11% σε 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ..!!!