Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Να κάνω τσεκάπ στους πνεύμονές μου;



17 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), μιας πάθησης που αφορά τους καπνιστές περισσότερο από τον καρκίνο, αλλά που οι περισσότεροι δεν τη γνωρίζουν. Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να κάνετε ένα τσεκάπ στους πνεύμονές σας, ειδικά αν:

*Έχετε πρωινό βήχα.

*Κρυολογείτε συχνά το χειμώνα.

*Έχετε δύσπνοια.


Αν καπνίζετε ή καπνίζατε και το κόψατε, ο κίνδυνος Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας σας αφορά περισσότερο από όσους δεν κάπνισαν ποτέ και δεν είναι αμελητέος. Αν η πάθηση έχει ήδη αρχίσει με ήπια συμπτώματα, ίσως δεν σας ενοχλεί ιδιαίτερα και δεν την αντιλαμβάνεστε παρά μόνο σαν «τσιγαρόβηχα» ή «κρυωματάκι». Όμως, με μια εξέταση σε ένα πνευμονολογικό ιατρείο μπορείτε να διαπιστώσετε μέσα σε 5 λεπτά αν και πόσο σας αφορά η ΧΑΠ. Τότε θα μπορείτε, αν χρειαστεί, να πάρετε κάποια μέτρα προτού το πρόβλημα επιδεινωθεί και θα έχετε πολλές πιθανότητες να αποφύγετε π.χ. τη συνεχή χορήγηση οξυγόνου ή το να συμβιβαστείτε με τη δυσκολία στο τρέξιμο και το περπάτημα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ουσιαστικά είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει πολλές σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων, όπως π.χ. το εμφύσημα. Κάθε χρόνο χάνουν εξαιτίας της τη ζωή τους 6.000 Έλληνες, επειδή η πάθησή τους δεν διαγνώσθηκε σχετικά εγκαίρως, ώστε να πάρουν κάποια μέτρα για να καθυστερήσουν την πορεία της νόσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ..!!!